τρία τέταρτα

δύο: νους ποιητικός και πρωτομάρτυρας

2 Σχόλια

Nicolas-Bruno-Dream-Photo-2

Νους ποιητικός.

1. [σ. 125] Όπως εις άπασαν την φύσιν υπάρχει αφ’ ενός μεν η ύλη εις έκαστον γένος όντων (και τούτο είναι ό,τι είναι δυνάμει πάντα ταύτα τα όντα), αφ’ ετέρου δε το αίτιον και το ποιούν, διότι πάντα ποιεί (η αιτία), οποίαν σχέσιν η τέχνη έχει προς την ύλην ούτω πρέπει αναγκαίως να υπάρχωσιν εν τη ψυχή αι δύο αυταί διαφοραί. Και τοιούτος είναι ο νους, διότι αφ’ ενός μεν γίνεται πάντα τα πράγματα, αφ’ ετέρου δε ποιεί πάντα ως έξις (ικανότης) τοιαύτη, οποία είναι το φως. Διότι και το φως τρόπον τινά τα δυνάμει όντα χρώματα ποιεί ενεργεία χρώματα. Και ούτος ο νους είναι χωριστός και απαθής και αμιγής (με άλλο) και κατά την ουσίαν του είναι ενέργεια

2. Διότι πάντοτε το ποιούν είναι ανώτερον του πάσχοντος και η αρχή (το αίτιον) είναι ανωτέρα της ύλης. Η εν ενεργεία [σ. 126] γνώσις είναι το αυτό με το αντικείμενον της (το επιστητόν). Αλλ’ η κατά δύναμιν επιστήμη είναι μεν χρονικώς προτέρα εν τω ατόμω. Απολύτως όμως θεωρούμενη δεν είναι προτέρα χρονικώς. Δεν είναι όμως τοιούτος ο νους ώστε άλλοτε μεν νοεί, άλλοτε δε δεν νοεί. Μόνον όταν χωρισθή ο νους, τότε μόνον είναι όντως ό,τι είναι, και ούτος μόνος είναι αθάνατος και αιώνιος. Δεν ενθυμούμεθα δε αυτόν, διότι ούτος είναι απαθής. Ο παθητικός όμως νους είναι φθαρτός και άνευ τούτου ουδεμία υπάρχει. νόησις.

Αυτά πάνω-κάτω αντιλήφθηκε ο Αριστοτέλης πριν 2,5 χιλιάδες χρόνια τα οποία αποτύπωσε στο έργο του περί ψυχής. Αλλά τι δουλειά έχει ο Αριστοτέλης με τη blogovision και ειδικότερα με το δίσκο του #2 ρε παιδιά; Έχει και μάλιστα άμεση όπως θα δούμε. Ο νους ποιητικός στην αγγλική γλώσσα μεταφράζεται ως active intellect ή αλλιώς agent intellect.

Πρωτομάρτυρας. 

The agent intellect τώρα, είναι ο φετινός δίσκος των Protomartyr, τίτλος άμεσα επηρεασμένος (και στιχουργικά) από τη φιλοσοφία περί ψυχής και ρωτώ: είναι τούτος ο δίσκος ο πιο δυνατός πωρωτικός κιθαριστικός δίσκος της χρονιάς; ΕΙΝΑΙ. Γιατί όμως είναι; Αυτό το album χαρακτηρίζεται αρχικά από την ευθύτητα και ειλικρίνεια των μελών της μπάντας ως προς τη δημιουργία των συνθέσεων του δίσκου. Δεν προσπαθούν να πουλήσουν παραμύθια, δηθενιές, ντεμέκ ευαισθησίες και λοιπές πίπες για να γίνουν αρεστοί. Και αυτό είναι το βασικό feeling που σου δημιουργεί ο δίσκος. Η ενέργεια και ο αυθορμητισμός της νιότης, η ελευθερία της έκφρασης, η μουσική που ωθεί ψυχή και σώμα στο χορό, στο χτύπημα. Ωστόσο συμβαίνει το εξής υπέροχο παράδοξο: ενώ τα τραγούδια είναι καλά δομημένα και δουλεμένα, το τελικό αποτέλεσμα ακούγεται σαν μια λαιβ ηχογράφηση της μέγιστης έμπνευσης, αν με πιάνετε. Είναι ο πιο έξυπνος δυνατός δίσκος της χρονιάς. Είναι ο πιο post-punk-noise-punk-rock δίσκος του 2015 που σε κάνει να λες «όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω Joe Casey». Ο frontman της μπάντας, πραγματικά παλικάρι, anti-star με μια φωνάρα που σε φάσεις σου θυμίζει κάτι από Mark E. Smith, άλλοτε σου φέρνει στο νου τη χροιά του θεού Nick Cave, χωρίς ωστόσο να χάνει την προσωπικότητα και ταυτότητα του. Συνοψίζοντας, το agent intellect είναι ένα album που αφήνει ισχυρό αποτύπωμα στη χρονιά που μας αποχαιρετά και το οποίο θα κουβαλάμε στις μουσικές μας μπαγκαζιέρες για καιρό ακόμα.

 

Advertisements

Written by triatetarta

19/12/2015 στις 11:51

Αναρτήθηκε στις blogovision, blogovision2015, music

2 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

  1. Γνωριζεις μηπως ποιο αγαλμα ειναι το αγαλμα που απεικονιζεται στο εξωφυλλο;

    Zatanna

    20/12/2015 at 16:00


αφήστε σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Alles Is Muziek / Όλα Είναι Μουσική

30 | Netherlands | Greece | s from salvation | music nerd | forest bathing | nature and curiosity |

Wirdicious .

Alpha Kappa.

Sadwoofer

Music is my everything!

To Gallows...

by Stakis

ΑΔΕΣΠΟΤΟΣ ΣΚΥΛΟΣ

Γράφει ο Αντώνης Αντωνάκος

31mines25meres

Στιγμιότυπα απο την διαδρομή της 3ης πιο μισητής κυβέρνησης στον κόσμο_

Dimitrios Theodorou

archstories & more

ΔΙΣΚΟΠΑΘΕΙΑ

Ακούμε δίσκους και παθαίνουμε

ΧΑΡΗΣ ΜΑΥΡΟΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ (*) ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ (*) ΚΑΠΟΤΕ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ

All you need is love

love love love

Suburban Words

about life, pop culture & everything

souslescerisiers2

"Ένα ακόμη χαϊκού!/ ξανανθίζουν οι κερασιές/ όχι το πρόσωπό μου"

Αδέσποτος Σκύλος

Μπάτε σκύλοι αλέστε

Katabran's Blog

σκέψεις πάνω στα μεγάλα προσπεράσματα λεωφορείων... γιατί από τόσες ώρες εγκλεισμού μου χει μείνει εκείνο το φευγαλέο προφίλ...

The Late Blog

"It is never too late to be , what you might have been "

The Poster Girl

My moleskine, my diary, my personal life.

sine_lege

μας εξαπάτησαν οι εγκλίσεις

Αρέσει σε %d bloggers: